Haastateltavana homeopaatti

06.08.2022

6.8.2022

Haastateltavana homeopaatti

Homeopaatin näkökulmasta katsottuna ihminen on kiinnostava, ainutlaatuinen kokonaisuus ja jokaisella on oma, yksilöllinen tarinansa. 

Homeopaatin vastaanotto alkaakin jutustelutuokiolla, jonka aikana asiakas voi jakaa oman kertomuksensa homeopaatin laajamittaisessa, täydentäviä kysymyksiä sisältävässä haastattelussa. Tällä kertaa asiakkaan paikalla haastateltavana on homeopaatti Milla Linden, näin saamme vastauksia moniin kysymyksiin homeopatian tiimoilta.

1. Mitä on homeopatia?
- Homeopatia on luontainen, lempeä ja tehokas lääkintäjärjestelmä, joka käsittää homeopaattisten lääkkeiden eli voimakkaasti laimennettujen valmisteiden käytön, joiden tarkoituksena on laukaista kehon oma, luonnollinen paranemisjärjestelmä. Tiettyihin oireisiin perustuen homeopaatti yhdistää sopivimmat lääkeaineet tarkkaan selvitettyyn oirekuvaan, homeopaattinen lääkeaine valitaan siten yksilöllisesti kullekin ihmiselle ottamalla huomioon kaikki oireet aina mielialasta fyysisiin oireisiin. Homeopaatin tärkein työkalu onkin oirehakemisto, johon on koottu tiedot lääkeaineiden oirekuvista.

2. Mikä on homeopatian lähestysmistapa?
- Homeopatia pohjautuu kokonaisvaltaiseen lähestymistapaan, ihminen otetaan huomioon kokonaisuutena. Homeopatiassa lääke tai hoito-ohjelma muokataan tai yksilöidään aina tapauskohtaisesti tarkoituksena kohdentaa hoito pelkästään oireiden poistamisen sijaan niiden aiheuttaman terveydellisen epätasapainon harmonisoimiseen. Pilleri ei paranna vaan antaa sysäyksen luonnolliseen tasapainoon palaamiseen.

3. Kenelle homeopatia soveltuu?
- Kaikille, ja myös eläimille sekä kasveille. Homeopatia ei tunne mitään rajoituksia esimerkiksi ihmisen iän suhteen, se on tasapuolisen tehokasta ihmisen koko elinkaaren ajan syntymästä kuolemaan. Osaava homeopaatti suunnittelee myös esimerkiksi raskauden aikaisen hoidon turvallisesti siten, että siitä hyötyvät hyvin sekä äiti että lapsi.

4. Kerro toimiiko homeopatia akuuteissa tapauksissa ja jos, niin missä?
- Kyllä toimii. Homeopatialla voidaan hoitaa mitä tahansa, mikä akuutiksi luetaan, kuten kuumetta, yskää, ripulia, päänsärkyjä, jopa angiinaa ja tulehdustiloja. Usein akuuteissa tapauksissa pystytään siten välttämään muun muassa antibiootin käyttö.

5. Onko jotain, mitä homeopatialla ei voi hoitaa?
- Homeopatialla voi hoitaa kaikenlaista. Olotilat tavallisesta vilustumisesta syöpiin ovat hoidettavissa, koska homeopatia ottaa huomioon yksilölliset oireet minkä tahansa sairauden yhteydessä, mutta se minkä olen oppinut on, että mikäli ihmismielen aivokemia on vaurioitunut esimerkiksi liiallisesta kemiallisten lääkkeiden käytöstä, sitä ei pystytä enää korjaamaan. Aivokemian harmonisointi on silti mahdollista homeopatian avulla ja jopa kliinisesti diagnosoimattomien tai tuntemattomien sairauksien hoito on mahdollista. Modernin lääketieteen epäonnistuessa potilaiden parantamisessa niin sanottujen parantumattomien tapausten kohdalla homeopatiasta saadaan hyvää lievittävää hoitoa sekä viimeisten päivien elämänlaadun kohoamista ja kuolemisen helpottamista.

6. Aiheuttavatko homeopaattiset lääkkeet aluksi oireiden voimistumista?
- Oireiden hetkellinen voimistuminen on mahdollista, mutta se on harvinaista. Hoidon alussa oireita, kuten kuumeen nousua, saattaa ilmaantua, jonka jälkeen ne lievenevät eivätkä palaa takaisin. Oireiden voimistuminen nähdään myös hyvänä merkkinä siitä, että lääkeaine on oikea ja se on alkanut vaikuttamaan. Tämä perustuu kehon taipumukseen korjata itse holistista tasapainoa.

7. Tarvitseeko muiden mahdollisten lääkeaineiden käyttö lopettaa homeopaattisen hoidon aikana?
- Ei tarvitse. Homeopaattisissa lääkeaineissa ei ole mitään kemiallisia ainesosia eli ne eivät voi vaikuttaa kemialliseen lääkitykseen millään tavalla. Homeopaatti ei ikinä puutu lääkärin määräämään lääkitykseen eikä anna ohjeita sen suhteen.

8. Voivatko henkilöt, joilla on diabetes käyttää homeopatiaa?
- Kyllä. Homeopaattiset pillerit valmistetaan hyvin pieneen määrään maitosokeria, mutta rae voidaan liottaa veteen tai hänelle voidaan suositella homeopaattisia lääkkeitä nestemäisenä.

9. Onko hoidon aikana mitään ravintorajoituksia?
- Homeopatian alun perin kehittänyt saksalainen lääkäri ja tiedemies Samuel Hahnemann ajatteli, että tietyt ruoka-aineet kumoavat homeopaattisia vaikutuksia ja on homeopaatteja, jotka ovat tarkkoja lääkeaineen ottamisen ajoista esimerkiksi ennen ja jälkeen ruokailun. Perinteisesti on suositeltu välttämään kahvia, raakaa sipulia ja raakaa valkosipulia ja on myös todettu tapauksia, joissa vahvat eteeriset öljyt (piparminttu/menthol/kamferi) esimerkiksi hammastahnassa saattavat kumota homeopaattisten lääkeaineiden vaikutuksen. Yleisesti käytettävät, normaaliin päivä- ja ruokarytmiin sisältyvät ravintoaineet eivät kuitenkaan pysty kumoamaan homeopatian vaikutusta. Käytäntö ja kokemus on osoittanut, että ravinnolla ei ole vaikutusta hoitoon, koska hoito tapahtuu energiatasoilla.

10. Onko homeopatiassa sairauden diagnoosilla merkitystä?
- Diagnoosi ei määrittele sitä, mitä lääkeainetta hoitoon käytetään, mutta sairaudentilan liittyessä sisäelimiin (esim. maksa tai perna), määrittelee se silloin kuinka vahvoja lääkeaineita voidaan käyttää. Elinvoiman tila on siis otettava huomioon lääkeaineen vahvuuden määrittelemisessä, mutta muutoin yksilölliset oireet ovat tärkein asia, ei pelkästään diagnoosit.

11. Onko parantuminen mahdollista homeopaattisilla lääkeaineilla?
- Kyllä, koska homeopatia hoitaa ihmistä kokonaisuutena eli oireiden juurisyitä eikä vain oireita. Mikäli sen avulla ei jostain syystä tavoiteta täydellistä parantumista, on siitä joka tapauksessa apua hoitamisessa sekä oireiden lievittämisessä. Se tarjoaa siten vähintään lempeän ja olotilaa helpottavan vaihtoehdon.

12. Onko homeopaattisilla lääkeaineilla mitään sivuvaikutuksia?
- Ei ole, aineet eivät sisällä mitään kemiallista eli eivät aiheuta mitään ylimääräistä osaltaan. Joskus vanhat oireet, kuten ummetus tai ihottuma, saattavat nousta uudelleen esiin. Silloin on tärkeää olla ottamatta näihin uudelleen ilmaantuviin oireisiin lääkitystä, koska nämäkin oireet häviävät lyhyen ajan kuluessa ja paraneminen on täydellistä sekä pysyvää.

13. Kerro kuinka sopiva homeopaattinen lääkeaine löydetään?
- Sopivan homeopaattisen lääkkeen löytyminen saavutetaan kattavan haastattelun perusteella, jolloin pyritään saamaan täydellinen ymmärrys ihmisestä kokonaisena yksilönä eli luodaan yksilöllinen oirekuva. Joskus ihminen ei muista tai tunnista haastattelun hetkellä kaikkia oireitaan, joten on mahdollista, että käyttöön ensimmäisenä otettu lääkeaine ei jostain syystä tunnu toimivan. Homeopaattisissa lääkeaineissa on paljon samankaltaisuuksia ja pieniä eroja eli ne saattavat olla osaltaan hyödyksi, mutta eivät kykene tällaisessa tapauksessa täysin auttamaan holistisen tasapainon palauttamisessa. Tällöin on hyvä pitää uusi haastatteluhetki, koska oirekuva on muuttunut lääkeaineen käytön myötä ja katsoa kokonaisuutta uudestaan.

14. Mitä homeopaatin tarvitsee tietää?
- Homeopaatin tarvitsee tietää henkilöstä jotain, mikä on epätavallista ja jokainen pienikin, luonnehtiva yksityiskohta, jotta löydetään sopiva lääkeaine. Homeopaatin tulee saavuttaa ymmärrys luonteesta, vaivoista sekä häiriintyneestä mentaalisesta ja emotionaalisesta tilasta, erikoisista tavoista, sairaushistoriasta, menneistä suhteista, lapsuuden yksityiskohdista eli mistä tahansa ja kaikesta, mikä auttaa homeopaattia ymmärtämään kokonaisuuden ihmisestä/ihmisen oireista. Kaikki homeopaatin luona kerrottu on ehdottoman luottamuksellista ja hyödyllistä kokonaiskuvan kartoittamisessa. Mikäli homeopaatti saa siis avoimen ja rehellisen kuvan henkilön taustoista, hän voi lähestyä lääkeaineen valintaa tarkasti ja täsmällisesti.

15. Miksi näin yksityiskohtaisesti selvitetty historia?
- Jokainen ihminen on yksilö ja jokainen tapahtuma vaikuttaa elämäämme. Jos esimerkiksi kaksi ihmistä samalla diagnoosilla ja tautihistorialla päätyy vastaanotolle, yksilöityminen muodostuu muun muassa kaikesta koetusta tietyssä henkisessä ja mentaalisessa ympäristössä. Näistä kahdesta toinen voi esimerkiksi olla ulospäin suuntautunut ja toinen sisäänpäin kääntynyt - aivan eri kokonaisuus ihmisestä. Samasta diagnoosista riippumatta nämä yksityiskohtaiset asiat erottavat siten henkilöt ja todennäköisesti heidän homeopaattiset lääkeaineensa ovat täysin erilaiset. Siten, mitä suurempi samankaltaisuus lääkeaineen oirekuvan ja potilaan oirekuvan välillä on, sitä suurempi on todennäköisyys, että lääkkeellä on parantava vaikutus.

16. Kuinka kauan homeopaattisen lääkeaineen vaikutuksen alkaminen kestää?
- Se riippuu täysin yksilöstä. Tiettyinä suuntaviivoina voidaan pitää esimerkiksi kroonisia sairauksia, jolloin parantuminen on loiva kaari ja vaatii pitkäjännitteisyyttä, kun taasen akuutit tilat ovat dynaamisia ja paraneminen oikealla lääkeaineella saattaa olla todella nopeaa.

17. Onko homeopaattisia lääkeaineita tarkoitus käyttää pitkään?
- Yleensä ei, tarkoitus on päästä mahdollisimman pian eroon vaivoista. Homeopaattisia lääkeaineita käytetään siis vain sen aikaa, kun on oireita, joita hoitaa. Niitä ei käytetä "varmuuden vuoksi" vaan oireiden ilmaantuessa.

18. Antaako homeopaatti samoja valkoisia pillereitä tai rakeita kaikille potilaille?
- Ei anna. Nämä todella pääosin pienten rakeiden tai pillereiden muodossa käytettävät lääkeaineet valmistetaan mitä erilaisimmista lähtöaineista, kuten kasveista, mineraaleista, eläinkunnasta tai vaikkapa äidinmaidosta ja homeopaattisia lääkeaineita onkin tällä hetkellä noin 8000. Pillerit tai rakeet ovat ainoastaan neutraaleja lääkeaineiden kantajia, joiden ylle tiputetaan tarkan ohjeistuksen mukaisesti dynamisoitua lääkeliuosta.

19. Kerro voiko niin pieni annos olla tehokas?
- Kyllä, mikroannos on tehokas! Homeopaattisten lääkeaineiden valmistusprosessia kutsutaan potensoinniksi, menetelmään kuuluu laimentaminen ja ravistaminen tietyn kaavan mukaan. Suomessa käytetään eniten potensseja C (laimennus 1:100) ja D (laimennus 1:10), jotka kertovat homeopaattisen lääkeaineen sekoitussuhteen. Nämä tiukan protokollan mukaiset lääkeaineet resonoivat kehomme kanssa käynnistäen myönteisen paranemisvastineen, joka vaikuttaa lempeästi, mutta tehokkaasti sisältäpäin ulos. Dokumentoidut raportit tuhansilta homeopaateilta ja miljoonilta asiakkailta tuovat esiin kuinka nämä pienet annokset saavat aikaan merkittäviä terveysvaikutuksia.

20. Onko homeopatia ainoastaan psykologista?
- Jos ajattelet, että toimiakseen homeopatiaan on "uskottava", on hyvä tiedostaa, että kyse ei ole plasebo-efektistä eli lumelääkinnästä - homeopatia toimii uskomuksista huolimatta. Hyviä esimerkkejä vaikuttavuudesta ovat lapset ja eläimet, kuten koirat, kissat ja hevoset. Vanhemmat käyttävät lapsilleen homeopatiaa hyvin tuloksin muun muassa koliikkiin, kipuun hampaiden puhkeamisen yhteydessä sekä joihinkin tulehduksiin ja monet eläintenhoitajat luottavat homeopaattisiin lääkeaineisiin niin lintujen kuin lehmienkin hoidossa.
Homeopatia kuuluu myös useiden maiden kansallisiin terveydenhuoltojärjestelmiin (Brasilia, Chile, Intia, Meksiko, Pakistan, Tanska, Norja ja Sveitsi): 100 miljoonaa Euroopan kansalaista eli noin 29 % Euroopan väestöstä käyttää homeopaattisia lääkkeitä päivittäisessä terveydenhuollossaan. Nykyään lääkäritkin käyttävät homeopatiaa alati kasvavissa määrin: 40 % ranskalaisista perhelääkäreistä, 20 % saksalaisista perhelääkäreistä ja 10 % italialaisista perhelääkäreistä.

21. Onko homeopatia todistettua tiedettä?
- Ehdottomasti! Homeopatia on järkevään logiikkaan ja valtavaan määrään kokeellista dataa perustuvaa tiedettä. Homeopatia on ainoa lääkinnällinen tiede, jossa data on kerätty ihmisillä eikä eläimillä todistamalla, koska ihmiset pystyvät kommunikoimaan heidän todellisia tuntemuksiaan testauksen aikana eläimistä poiketen. Homeopatian periaatteet on johdettu ja oikeaksi todistettu laajoilla kliinisillä tutkimuksilla ja datalla.

Kiitos Milla kattavista vastauksista!

Millan tavoitat muun muassa täältä:
Nettisivut: www.homeopathmillalinden.com
Facebook: homeopaattimilla

Lisää kiinnostavaa luettavaa:
Tieteellisiä tutkimuksia ja tilastoja homeopatiasta: jounijamsa.fi/tieteellisia-tutkimuksia-homeopatiasta

Securvita-tutkimus homeopatiasta:
www.securvita.de/fileadmin/inhalt/dokumente/auszuege_SECURVITAL/202004

Itävallan hallituksen toimintasuunnitelma vahvistaa homeopatian käytön antibioottiresistenssin torjunnassa:
cam-europe.eu/austrian-amr-action-plan-confirms-the-potentia
l-of-homeopathy